Mix Copenhagen 2020: LesbianGayBiTransQueer+ Film Festival

22 oktober 2020

l

Zoran

I morgen d. 23.10.2020 starter Mix Copenhagen, Danmarks ældste og eneste LGBTQ+-festival. Blandt mange anbefalelsesværdige film kan jeg nævne fire, der er særlig interessante. 

Suk Suk
Der er kommet mange gode queer film fra Hong Kong (jeg kan henvise til min bog om sinofone film), men meget få af dem—hvis nogle overhovedet—retter fokus på det ældre segment af samfundet. Ray Yeung Suk Suk (onkel på kinesisk) er baseret på Travis Kongs bog Oral Histories of Older Gay Men in Hong Kong: Unspoken but Unforgotten. Bogen dokumenterer 12 ældre homoseksuelle mænds livshistorier. Ved at bruge mændenes egne stemmer fanger bogen, hvordan deres liv er vævet med Hongkongs historie, fra kolonitiden til nu, såvel som de vanskeligheder, de har og stadig støder på, især på grund af deres seksuelle orientering. Jeg skal introducere filmen d. 26.10. kl. 16:30 i Cinemateket.

Suk Suk

Suk Suk, dir. Rey Yeung, 2019

Queer Japan
Denne dokumentar følger adskillige LGBTQ+-“karakter” i nutidens Japan og på den måde viser, selve den kompleksitet, der findes i Japans queer miljøer, noget som tit overses, når snakken falder på LGBTQ-rettigheder i Japan. Dette er officielle beskrivelse af filmen fra Mix:

I dette kalejdoskopiske blik på LGBTQ+-kulturen i nutidens Japan trodser banebrydende kunstnere, aktivister og mennesker på tværs af køns- og seksualitetsspektret alle sociale normer og vover at stikke ud. Fra kulørte parader til legende, perverse undergrundsfester skildrer ‘Queer Japan’ personer, der lever skamløst ukonventionelle liv i sollyset, i skyggerne og alt derimellem.  

Queer Japan

Queer Japan, dir. Graham Kolbeins, 2019.

Goodbye Mother

‘Goodbye Mother’ er et hjertevarmt eksempel på sydøstasiatisk filmkunst. Filmen fortæller historien om Van, der vender hjem til Vietnam med sin kæreste, Ian, på årsdagen for sin faders dødsfald. Han er hjemvendt for at hjælpe med at flytte graven, springe ud overfor sin mor og introducere Ian til familien. Det rette øjeblik er bare svært at finde. ‘Goodbye Mother’ er en smuk fortælling om familie, traditioner og udfordringen i at være tro mod den man er.

Goodbye Mother

Goodbye Mother, dir. Trinh Dinh Le Minh, 2019.

Metamorphosis

Teenageren Adam får sin første menstruation og opdager, at han er interkønnet. Mens hans konservative far bliver optaget af de forskellige operationer, Adam kan gennemgå, udforsker og undersøger Adam sin nye identitet i selskab med en ældre klassekammerat, der bliver hans eneste allierede i skolegården. ‘Metamorphosis’ er en blid og empatisk afbildning af livet som interkønnet, som gennem diskret formalisme gradvist udvider grænserne for forståelse.

Metamorphosis

Metamorphosis, dir. Jose Enrique Tiglao, 2019.

Som den sidste anbefaling kan jeg nævne No Hard Feelings (Futur Drei), som er en videreudvikling af instruktør Faraz Shariats doc-essay film ‘I am Your Son’ fra 2015, hvor man følger en iransk families flugt fra Iran til Tyrkiet til Tyskland. I kortfilmen ser man VHS-optagelser, som instruktørens far har foræret ham, hvor nutiden og fortiden sammensmeltes, og hvor der rejses sprøgsmål omkring etnicitet, tilknytning, hjem og seksualitet. No Hard Feelings er, ligesom kortfilmen, filmet i 4:3 format, hvor der udvikler sig en meget interessant dynamik mellem hovedpersonen selv og hans forældre, men samtidig også mellem ham og nytilkomne iranske flytninge, som ser ham som tysk og ikke nødvendigvis som én af “dem”. Filmen vandt dette års Teddy Award ved Berlin international Film Festival.  

Futur Drei No Hard Feelings

No Hard Feelings, dir. Faraz Shariat, 2019.

Written by Zoran

Comments

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDA