Kinesiske queer film—en spilleliste

10 november 2020

l

Zoran

Èn af verdens førende forskere i queer kinesisk kultur, Hongwei Bao, hvis bog jeg anmeldte i oktober, har lavet en meget spændende spilleliste med kinesiske queer film fra ca. 1990’erne og frem. På listen ses en række titler, jeg skrev om i min bog—New Queer Sinophone Cinema—men der er også en masse andre, jeg kan anbefale. Der drejer sig især om Lan Yu, instrueret af Stanley Kwan fra Hong Kong, som handler om to homoseksuelle mænd, der oplever Tiananman-hændelsen som et symbol på deres og landets overgang fra socialisme til postsocialisme/kapitalisme. 

Lan yu

                                                                                                                                                                        Lan Yu, dir. Stanley Kwan, 2001

Selve bogen fokuserer på film både indenfor og udenfor Kinas grænser—meningen var netop, at jeg ville undersøge queer film fra kinesisk-talende områder, og ikke blot fra fastlandet—så min spilleliste ville nok være noget længere end Hongweis, hvor jeg ville inkludere film fra Hong Kong og Taiwan). I forbindelse med det sidstnævnte, kan jeg anbefale film af instruktøren Zero Chou—især Spider Lilies (vinder af Teddy-prisen i Berlin i 2007) og Drifting Flowers—som på hver sin måde taler til lokale, nationale og transnationale queer strømninger. Med andre ord, hendes film har taiwanesisk, kinesisk, østasiatisk og internationalt islæt over dem. Du kan læse mere om dem i min bog. Jeg kan også anbefale, at man tager kig på dette års Queer East Film Festival, som har en masse interessante queer film fra Taiwan. 

Hvis der er nok interesse i det, kan jeg også lave en liste over de mest bemærkelsesværdige queer film fra Hong Kong. Let me know!  

Written by Zoran

Comments

0 kommentarer

da_DKDA