Fortsætter bølgen?

5 januar 2021

l

Zoran

I august skrev jeg et blogindlæg om den næste “bølge” af sydkoreanske filminstruktører. Her beskrev jeg, hvordan temaer såsom ungdom, kvindelighed, alderdom og queerness begynder at “erstatte” de etablerede fortællinger om blod, hævn og stærke (sydkoreanske) mænd.

I South China Morning Post fra november 2020 kunne man læse, hvordan film med kvinder i hovedrollen fik de helt store besøgstal fra de sydkoreanske publikummer i 2020. Film såsom The Day I Died: Unclosed Case (med Lee Jeong-eun, som spillede moderen i Parasite), Samjin Company English Class og More Than Family (med K-pop-idolet og tidligere medlem af gruppen F(x) Jung Soo-jung aka Krystal) var nogle af de helt store vindere.

Her kan man argumentere, at dette blot bekræfter min tese og at vi i fremtiden vil komme til at se flere film med kvinder og instrueret af kvinder. 

More than Family

More than Family (애비규환), dir. Choi Ha-Na (최하나), 2020

Men man kan også se lidt mere kynisk (læs realistisk) på det og hævde, at alle de kvindelige filminstruktører, som nu har fået mere vind i sejlene, laver hovedsaligt indie-film for en meget smal publikumskare. Film, der normalt får premiere på Busan International Film Festival og andre (meget mindre) festivaler, er high-concept-film, der ikke appellerer til det brede publikum, men mere til filmentusiaster og akademikere.

Det er sandt, at film med kvinder i hovedrollerne fik større indpas i de sydkoreanske biografer, men dette kan også skyldes, at 2020 har været et år, hvor alle planer måtte laves om, og forhåbninger om et succesår måtte for længst skydes i jorden. Derfor kan man måske påstå, at investorerne nu forsøger at smide al “tung last” fra det synkende skib og satse på 2021 som året, hvor mandsdominerede film “redder”, hvad der har været et helvedesår.

Man kan godt frygte, at dette bliver tilfældet, når man ser på, hvilke film, der spås den store success i 2021. Jeg skal nok skrive mere om det på bloggen, men indtil da, lad os i det mindste nyde nogle af de film, der allerede har gjort deres indsats for at sætte lys på nogle af de mange kvindelige instruktører, der har potentiale til at blive den næste Bong Joon-ho. 

Written by Zoran

Comments

0 kommentarer

da_DKDA