Ebber bølgen ud?

1 februar 2021

l

Zoran

I forlængelse af min sidste post omkring den mere kyniske måde at se på den nye bølge af film instrueret af sydkoreanske kvindelige instruktører, kan man måske ane, at “normaliteten” er så småt ved at vende tilbage i de koreanske biografer. I The Korea Herald kunne man allerede i starten af året se en liste over de film, der er mest forventinger til i 2021. Her finder man Lee Joon-iks The Book of Fish (자산어보) som har veteranen Sol Kyung-gu (설경구) i hovedrollen. Der er også Lee Yong-joo’s Seobok (서복) med Gong Yoo (공유), som jeg har skrevet om før, mens musicalen Hero (영웅), instrueret af Yoon Jae-kyoon (윤제균), handler om den koreanske uafhængighedsoldat Ahn Jung-geun, så her er der tale om den nationale, nostalgiske mandlige fortælling om det før-koloniale Korea. 

Hero

Hero (영웅), dir. Yoon Jae-kyoon (윤제균2021)

Det mest interessante film på listen er Park Chan-wooks Decision to Leave (헤어질 결심) som har Pak Hae-il (박해일) i hovedrollen, dog sammen med den kinesiske A-lister Tang Wei. Hun er særlig kendt for sin rolle som Wan Qiwen i Bi Gans Long Day’s Journey into the Night og som Wang Jiazhi i Ang Lees Lust, Caution. Så her kan man sige, at Park Chan-wooks film stikker lidt ud blandt alle de andre (hyper)maskuline fortællinger om det tætte bånd mellem mænd, nation og maskulinitet. 

Tang Wei

Tang Wei, 2017. 

Vi håber alle sammen, at billetsalget i Sydkorea kommer tilbage til det “normale” niveau før pandemien, men det virker til, at selve industrien satser på/regner med, at de mandlige filmstjerner kommer dem til undsætning og sætter gang i maskinen, som nu er mere eller mindre gået i stå. 

Her vil jeg igen sige, at man kun kan håbe på, at up-and-coming kvindelige filminstruktører også begynder at få lov til at vise, at der er andre måde at anskue køn, nation og kultur på. Lad os håbe, at 2020 er det år, hvor noget er blevet sat i gang. Om vi så kommer til at se det færdige produkt i 2021, 2022 eller 2025 er underordnet. Så længe der er skred i tænkningen og måden at se på filmkultur på…

Written by Zoran

Comments

0 kommentarer

da_DKDA