BTS i unåde i Kina?

15 oktober 2020

l

Zoran

Den 7. oktober 2020 holdt The Korea Society deres årlige Van Fleet Award, en pris som uddeles årligt til enkeltpersoner eller organisationer, der har bidraget til udviklingen af forbindelse og samarbejde mellem Korea og USA. Her var BTS én af vinderne og tilstede ved (online)ceremonien var ikke ringere end Sydkoreas præsident Moon Jae-in, hvilket taler til den bløde magt, K-pop-gruppen besidder. Men der skulle vise sig at være malurt i bægeret, for der gik ikke mere end ca. 24 timer, før der i Kina skulle vise sig at være kritiske stemmer, der ikke havde meget tilovers for BTS’ takketale. I talen udtalte RM følgende: “Korea Society’s 2020 Gala is especially meaningful as this year marks the Korean War’s 70th anniversary. We will always remember the history of pain that our two nations shared together and the sacrifices of the countless men and women“. Med “two nations” mente han Sydkorea og USA, altså, to lande som kæmpede på den samme side af konflikten mod de nordkoreanske styrker, som fik støtte af ca. 130.000 kinesiske tropper. På Weibo kan man finde tråde med BTS-fans, der mener, at gruppen skulle have anerkendt de kinesiske ofre i Koreakrigen. Ikke nok med det—mange af dem opfordrede til direkte boykot af sydkoreanske produkter, heriblandt Samsungs Galaxy S20 BTS Edition-telefoner, mens FILA og Hyundai allerede havde fjernet BTS-relateret indhold fra deres websider.

Det interessante ved denne episode er, at K-pop og idéen og/eller fantasien om ”Sydkorea” følger en vis linje, der uvægerligt kommer til at støde på paradokser og modsigende og/eller dobbeltmoralske fortællinger. BTS som et transnationalt fænomen er så afhængig af andre lande, at promoveringen af én bestem nations kultur og historie kan give bagslag, når man stikker lidt dybere i det glansende overflade. Den koreanske halvø er så politisk ustabil, at de mindste ryk kan destabilisere den politiske situation. Noget lignede så man ved indførelsen af THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i Sydkorea, på trods af protester fra Kina. Konsekvensen var, at Kina lukkede ned for den kinesiske turisme til Sydkorea, boykottede sydkoreanske varer og afbrød sydkoreanske popbands’ Kinaturnéer. I Sydkorea mærkede man Kinas vrede på pengepungen i form af tabte fortjenester for ca. 76 milliarder dollars eller det, der svarer til 0,5 pct. af Sydkoreas BNP.

Hvis boykotten af BTS udvikler sig, så kan det være, at bandet skal ud at lave en ekstra kampagne rettet mod forbedring af forholdet til Kina og de kinesiske fans. Spørgsmålet er, hvilken fortælling skal man så finde på?

 

Written by Zoran

Comments

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDA